RCA: noile reguli pe intelesul tuturor
Asa cum ne-am obisnuit, regulile RCA si nu numai, se schimba de la an la an. La inceputul lunii iulie a.c. s-au anuntat noi reguli cu privire la acest tip de asigurare, reguli pe care ar trebui sa le stie orice sofer din Romania.
In urma acestor schimbari legislative pot fi usor de identificat sapte modificari cu privire la RCA:
- De acum incolo va exista si asiguratul care reprezinta un risc ridicat. Astfel, soferii care primesc oferte mult prea costisitoare si cu mult peste tariful de referinta, pentru asigurarea obligatorie a masinii, vor putea contacta un organism (BAAR) care se ocupa cu gasirea asiguratorului potrivit.
- Daca soferul care are permisul suspendat si nu poate circula cu autovehicului, cere suspendarea asigurarii RCA, atunci el va ramane si fara placutele de inmatriculare a masinii. Toti soferii care sunt in aceasta situatie vor fi obligati sa le lase la autoritatea emitenta.
- Soferii vor primi un raspuns mult mai rapid din partea asiguratorilor RCA cu privire la rezolvarea cererii de despagubire. Mai exact, asiguratorii RCA au obligatia sa raspunda decisiv in termen de maxim 30 de zile, incepand din ziua in care cerea de despagubire s-a inaintat.
- Asiguratorii RCA sunt obligati, prin noua legislatie, sa contacteze clientul in legatura cu expirarea contractului cu 30 de zile inainte. Totodata, ei sunt obligati sa informeze clientul despre optiunile de reinnoire a contractului.
- Pedepsele penale sunt aplicate celor care comercializeaza contracte RCA false, iar service-urile auto pot fi pedepsite in urma folosirii de piese auto contrafacute.
- Termenul „decontare directa” a luat locul „compensarii directe” si odata cu modificarile aduse, asiguratorii vor oferta obligatoriu acest serviciu in timp ce soferii nu sunt obligati sa il achizitioneze.
- ASF nu se va mai ocupa de calculul tarifului de referinta. In schimb, o societate contractata de ASF va calcula trimestrial aceste tarife, iar Autoritatea de supraveghere financiara va avea sarcina de a le publica.
Firmele sau proprietarii de masini care nu incheie contracte de asigurari obligatorii pot risca amenzi de pana la 2000 lei. Daca doriti oferte avantajoase pentru reparatii daune RCA, puteti apela oricand la service auto K9 pentru mai multe detalii.