Luni-Vineri 8:00 - 18:00, Sambata 8:00 - 14:00
  • Telefon

    +4 0786 288 659

  • E-mail

    office@autok9.ro

  • Contact
 Lonjeroanele si amortizoarele: semne de uzura

Lonjeroanele si amortizoarele: semne de uzura

Lonjeroanele si amortizoarele uzate au nevoie de atentie profesionala imediata!

Lonjeroanele si amortizoarele sunt componente ale autoturismului extrem de importante in buna functionare a masinii. Manevrarea unui autoturism cu lonjeroane si amortizoare extrem de uzate poate fi periculoasa, in special pe suprafete umede. In cazul uzurii, semnele apar gradual si este necesar sa stim cand este timpul sa mergem la un service auto.

Ce sunt lonjeroanele si amortizoarele?

Aceste componente auto sunt importante in stabilitatea autovehiculului in special in cazul virajelor, accelerarii, franelor sau condusului pe suprafete inegale. Chiar daca au functii similare, exista si anumite deosebiri intre cele doua. Amortizoarele sunt independente, in timp ce lonjeroanele sustin sccheletul masinii si fac parte din intreaga structura de baza a masinii. Fara amortizoare, masina s-ar misca sus-jos in timpul condusului.

Din cauza rolului lor, lonjeroanele si amortizoarele se vor uza in luni sau ani (depinde de frecventa cu care este folosit autoturismul). Daca masina este folosita pe carosabil accidentat sau pentru a transporta o incarcatura grea, aceste componente se vor uza mult mai repede. In conditii normale, ele vor fi schimbate la 110.000 km – 140.000 km. In cazul transportului unor incarcaturi grele, inlocuirea va fi necesara la 60.000 – 80.000 km.

Lonjeroanele si amortizoarele masinii

Semnele de uzura ale lonjeroanelor si amortizoarelor

Masina aluneca sau isi schimba directia

In timpul condusului in conditii extreme, cum ar fi o furtuna cu vant puternic, alunecarea sau schimbarea directiei masinii pe carosabil va fi normala. Daca se intampla in conditii meteo normale, comportamentul autoturismului prezinta semne grave de uzura a amortizoarelor. Amortizoarele extrem de uzate cauzeaza instabilitate in timpul condusului. Daca observi ca incepi sa corectezi directia masinii de fiecare data cand te afli la volan, este necesara o vizita la service-ul auto.

Uzura inegala a anvelopelor masinii

Atunci cand lonjeroanele sau amortizoarele nu mai functioneaza in parametrii normali, anvelopele masinii vor avea zone neregulate de uzura. In conditii normale, anvelopele trebuie sa mentina un contact uniform cu suprafata pe care ruleaza.

Balansare si zgomot

Daca in timpul condusului masina nu ruleaza la fel de lin ca inainte, s-ar putea sa ai probleme la amortizoare sau lonjeroane. Un carosabil accidentat sau cu o suprafata greu de parcurs, va face masina sa tremure. Pe un drum neted sau care prezinta neregularitati minore, amortizoarelear trebui sa absoarba si sa reduca vibratiile. Atunci cand amortizoarele excesiv de uzate, cu siguranta vei simti diferenta. Nu ar trebui sa se tina cont doar de lipsa de confort din timpul condusului, ci si de presiunea pusa pe alte componente ale masinii.

Deviere in timpul franarii

Daca in timpul franarii botul masinii se cufunda foarte mult in fata, amortizoarele sunt cel mai probabil cauza. Daca acest „simptom” este ignorat, cu timpul, masina va devia atunci cand este apasata pedala de frana.

Prea multa trepidatie

Este normala putina zgaltaiala si zgomot pe drumuri dificil de parcurs. Daca se intampla si pe carosabil fara probleme majore, amortizoarele sunt, cel mai probabil, de vina. Nerezolvata, problema se va inrautati in special pe autostrada, iar automobilul va fi din ce in ce mai greu de controlat.

Franare intarziata

O functionare defectuoasa a lonjeroanelor si amortizoarelor va mari suprafata de franare cu aproximativ 20%. Deseori acest aspect poate face diferenta dintre o franare in siguranta si un accident. Multi soferi vor da vina pe frane si vor cere verificarea lichidului de frana care nu este neaparat principalul vinovat. Un mecanic bun va stabili cauza problemei!

Lasă un Răspuns