Luni-Vineri 8:00 - 18:00, Sambata 8:00 - 14:00
 • Telefon

  +4 0786 288 659

 • E-mail

  office@autok9.ro

 • Contact
 Presiunea scazuta a uleiului de motor

Presiunea scazuta a uleiului de motor

Presiunea scazuta a uleiului va afecta cu siguranta performanta motorului si a componentelor sale.

Presiunea scazuta a uleiului poate cauza probleme serioase pe termen lung! Rolul acestui fluid este esential pentru prevenirea supraincalzirii motorului si lubrifierea diferitelor componente metalice pentru a minimiza sau chiar elimina procesul de frictiune. Pentru a preveni probleme mult mai costisitoare, este bine sa cunosti atat cauzele, cat si simptomele in ceea ce priveste presiunea scazuta a uleiului de motor. Daca nu detii experienta si expertiza in acest domeniu este indicat sa te prezinti la un service auto in mod regulat pentru o verificare amanuntita.

Cauze

Cantitate insuficienta

Poate parea hilar la prima vedere, dar este una din cele mai intalnite cauze atunci cand vine vorba de presiune scazuta a uleiului de motor. Unii soferi uita de schimbarea periodica a fluidelor masinii atunci cand fac revizia periodica auto. De cele mai multe ori nici nu isi mai amintesc cand au schimbat ultima data uleiul de motor. Din pacate, acest „obicei” poate duce la probleme serioase ale motorului.

Vascozitatea gresita a uleiului

O alta cauza a presiunii scazute poate fi alegerea folosirea unui ulei de motor care nu se potriveste indicatiilor producatorului. Uleiul cu vascozitate scazuta produce o rezistenta mai mica la curgere. Senzorul de presiune poate interpreta acest lucru drept presiune scazuta in uleiul de motor. Daca uleiul are o vascozitate mai mare decat recomandarea producatorului, acesta poate genera o rezistenta mai mare la curgere. Prin urmare, va rezulta o lubrifiere indecvata a componentelor din motor. Acest aspect, de asemenea se poate traduce drept o presiune scazuta a uleiului.

Acumularea murdariei in pompa de ulei

Aceasta cauza poate fi valabila doar daca te-ai asigurat ca folosesti uleiul de motor potrivit masinii tale si daca esti cu reviziile la zi. In timp, este posibil ca murdaria si alte resturi sa se acumuleze in aceasta parte a sistemului. Din aceasta cauza, o cantitate insuficienta de ulei va trece prin pompa, rezultand intr-o presiune scazuta.

Deteriorarea pompei de ulei

Nivelul presiunii poate scadea daca pompa nu mai functioneaza in parametri normali. Pompa de ulei faciliteaza miscarea uleiului de motor si lubrifierea intregului sistem. Sunt multe cauze posibile a functionarii defectuoase a pompei de ulei: instalare incorecta in caz de inlocuire recenta, contaminarea uleiului sau lipsa intretinerii uleiului si inlocuirii acestuia atunci cand este cazul, cantitate insuficienta a uleiului de motor. Nu in ultimul rand, exista si factorul timp care cauzeza uzura si deteriorare.

Presiunea scazuta a uleiului de motor

Scurgere interna a uleiului

Orice tip de scurgere poate cauza scaderea presiunii. Cu alte cuvinte, uleiul care ar trebui sa lubrifieze motorul „se pierde pe drum”. Cele mai intalnite cauze ale scurgerii interne: inele de piston sau supape de etansare deteriorate.

Motor uzat

Cu cat este motorul mai vechi cu atat este mai predispus la scaderea presiunii a uleiului. Masinile cu o vechime mai mare vor folosi mai mult ulei decat cele din generatia noua. De aceea, cu cat o masina este mai veche cu atat intervalul de schimbare a uleiului de motor se micsoreaza.

Probleme cu indicatorul de presiune

Uneori nu este nimic in neregula cu sistemul de lubrifiere sau cu uleiul in sine. Producatorii de vehicule instaleaza aceste dispozitive pentru a monitoriza presiunea uleiului de motor. Din pacate, si aceste componente cedeaza. Cand acest lucru se intampla, indicatorul poate arata o problema pe care, de fapt, nu o ai si invers.

Probleme cu filtrul de ulei

Orice obstructive sau blocaj la nivelul filtrului de ulei poate cauza scaderea presiunii. Filtrul de ulei contine si o supapa de presiune. Rolul supapei este de a nu permite suprasolicitarea sistemului. Daca si aceasta componenta se deterioreza, uleiul va trece cu usurinta prin filtru. Un astfel de flux va duce la presiunea scazuta a uleiului.

Simptome

 • Aprinderea martorului de bord
 • Sunete neobisnuite ale motorului
 • Mirosul de ulei ars
 • Performanta scazuta a motorului
 • Supraincalzirea motorului

Articolul realizat este publicat in scop informativ si nu are rolul de a inlocui parerea expertului auto. Pentru orice problema, contactati-ne la numerele de telefon afisate pe site sau vizitati-ne la adresa mentionata in pagina de contact.

Lasă un Răspuns