Luni-Vineri 8:00 - 18:00, Sambata 8:00 - 14:00
 • Telefon

  +4 0786 288 659

 • E-mail

  office@autok9.ro

 • Contact
 Placutele de frana: cand trebuie sa le inlocuim?

Placutele de frana: cand trebuie sa le inlocuim?

Placutele de frana reprezinta o componenta vitala atunci cand vorbim de siuranta pe care o masina poate sa o ofere.

Din pacate, majoritatea soferilor ignora acest aspect si tind sa ignore placutele de frana si starea in care se afla. Intretinerea intregului sistem de franare are rolul de a preveni anumite reparatii costisitoare si totodata mentine buna functionare a masinii pentru evitarea unor eventuale coliziuni.Pentru inceput, orice sofer ar trebui sa fie atent la conditia placutelor de frana. Ca o regula generala, soferul care conduce mai mult uzeaza, totodata, placutele de frana mult mai repede reducand astfel durata lor de viata. Prin urmare, va prezentam 6 semne care indica faptul ca a venit momentul sa verificati sistemul de franare:

 • Pedala de frana vibreaza. 

  Daca atunci cand apasati piciorul pe pedala de acceleratie simtiti ca agata sau vibratii in mod constant, ar trebui sa stiti ca aceste vibratii sunt cauzate de uzura franelor sau indoirea placutelor ca urmare a caldurii in exces. In acest caz este indicat sa lasati masina pe mainile unui expert auto care sa verifice orice eventuala problema.

 • Placutele sunt prea subtiri. 

  Sunt anumiti indicatori vizuali carora ar trebui sa le acordati mai multa atentie mai ales atunci cand vine vorba de placutele de frana. Le puteti verifica uitandu-va la placuta de frana exterioara, iar daca aceasta este vizibila mai putin de 0.5 cm atunci ar trebui sa luati in considerare schimbarea placutelor.

 • Franele fac un sunet asemanator „clicului”. 

  Cand franele scot un zgomot ca de „clic” atunci cand sunt apasate, ar trebui sa stiti ca inlocuirea lor este indicata.

 • Franele emit un sunet asemanator scartaitului. 

  Pe langa sunetul asemanator clicului, soferii ar trebui sa fie atenti si la un sunet destul de puternic, ca si cum ar scartai ceva. Zgomotul este cauzat de saibele mici de metal ce inconjoara placutele de frana.

 • Franele emit un sunet asemanator unei macinari sau unui marait. 

  Sunetul de macinare sau de marait nu indica doar o problema a placutelor de frana. Acest sunet este, in general, cauzat de frecarea dintre discul de frana si surubul de frana. In acest caz frana este uzata la maxim si trebuie inlocuita, in functie de caz, impreuna cu discul de frana. Verificarea franelor in mod constant va impedica cheltuieli mult mai mari, cum ar fi inlocuirea dicurilor de frana.

 • Masina trage. 

  Cu toate ca atunci cand autoturismul trage pe o anumita parte a carosabilului este indicata verificarea alinierii rotilor, in acelasi timp ar putea insemna si nevoia de inlocuire a placutelor de frana. Daca masina este trasa intr-o parte atunci cand franele sunt apasate si nu este folosit volanul, atunci ar trebui verificate si inlocuite placutele de frana. Daca masina trage intr-o parte in timp ce soferul conduce cu o viteza constanta, fara aplicarea franelor, acest lucru indica o problema total diferita.

Placutele de frana

Pentru un raspuns cat mai coerent si valid, este recomandata vizita la un service auto cu experienta si cu echipamentul necesar pentru o reparatie de calitate si de durata!

Lasă un Răspuns