Luni-Vineri 8:00 - 18:00, Sambata 8:00 - 14:00
  • Telefon

    +4 0786 288 659

  • E-mail

    office@autok9.ro

  • Contact
 Pompa de combustibil a masinii: semne ca este defecta

Pompa de combustibil a masinii: semne ca este defecta

Pompa de combustibil ajuta la mentinerea fluxului regulat de combustibil

Pompa de combustibil are rolul de a deplasa carburantul din rezervor catre motor, furnizandu-l la o presiune constanta pentru ca motorul masinii sa functioneze fara probleme. In functie de vechimea autoturismului este posibil ca pompa sa fie mecanica sau electrica.

Daca sunteti atent la orice schimbare, puteti observa semnele de defectare a pompei de combustibil din timp si o puteti repara sau inlocui inainte de a ramane blocat pe marginea drumului.

Pompa de combustibil a masinii

Daca recunoasteti oricare din semnele prezentate mai jos, mergeti cat mai repede la un service auto pentru o verificare rapida.

Masina ruleaza cu smucituri la viteze mari

Daca conduceti masina pe autostrada la viteza mare si observi ca motorul zvacneste, este posibil ca pompa de combustibil sa fie defecta. Aceasta problema apare atunci cand pompa nu mai poate furniza acel flux uniform de carburant catre motor. In acest caz, motorul va primi doar aer in loc de combustibil. Din cauza intreruperii fluxului, motorul va sari peste mai multe curse de putere si astfel se vor simti smucituri si zvacniri in timpul condusului. In prima faza a defectiunii, simptomele pot dura in jur de un minut, ca apoi motorul sa revina la functionarea lui normala. Multi soferi confunda aceste semne cu efectele carburantului murdar, dar avand in vedere standardele combustibilului din ziua de azi, suspectul evident este pompa de combustibil.

Scaderea puterii la accelerare

Daca observati ca masina pierde adesea putere atunci cand plecati de pe loc, pompa poate fi de vina. Accelerarea necesita mai mult combustibil, iar pompa va fi fortata sa lucreze mai mult. In cazul unei defectiuni nu va putea sa tina pasul si va priva motorul de carburant.

Masina pierde din putere la urcarea in rampa sau in timp ce tracteaza o sarcina

Sunt activitati ale condusului care pun presiune suplimentara pe motor si implicit necesita mai mult combustibil pentru aceeasi performanta. Astfel de activitati pot fi urcarea unui deal sau remorcarea. Daca pompa nu functioneaza in parametri normali, ea nu va putea mentine acel flux constant catre motor.

Accelerarea brusca a masinii

Pe masura ce pompa de combustibil se uzeaza, componentele ei se vor defecta in ritmuri diferite. Cand exista diferente mari de uzura intre componente, presiunea din conductele de combustibil devine instabila. In acest caz, puteti observa ca masina va accelera brusc, pentru cateva secunde, fara ca pedala de acceleratie sa fie actionata.

Motorul masinii nu mai porneste

Cand celelalte semne de uzura sunt ignorate, pompa se va defecta complet in cele din urma. Daca acest lucru se intampla, combustibilul nu va mai ajunge la motor. Astfel, atunci cand veti incerca sa porniti masina, este posibil sa auziti bujiile functionand, insa fara vreun semn de la motor. Cu siguranta, motivele pentru care motorul nu porneste pot fi multiple. Pentru a putea confirma defectarea pompei, verificati mai intai presiunea din conductele de combustibil cu un manometru. Daca arata zero, pompa nu mai functioneaza.