Intretinerea autoturismului pe timp de iarna
Sfaturi pentru iarna de la service Auto K9
Cu siguranta ati avut deja dimineti reci ca pe timp de iarna, in care v-ati gasit parbrizul acoperit de primul inghet, obligandu-va sa scoateti racleta din dotare. Pe masura ce incercati sa va adaptati la frigul de afara, noi va sfatuim sa va ganditi si la autoturismul dumneavoastra si sa urmati urmatoarele indicatii pentru a va feri de problemele din timpul iernii. Desigur, presupunem ca deja ati efectuat un ultim control al masinii la un service auto in aceasta toamna. Nu incercati sa amanati deoarece veti avea de suferit pe timpul iernii si probabil veti scoate mai multi bani din buzunar.
1. Pe masura ce strazile se umplu de frunzele si ramurelele uscate, asa si masina dumneavoastra risca sa acumuleze o cantitate considerabila de frunze si alte materii organice care se usuca pe timpul toamnei.
Acestea pot produce pagube masinii daca ajung in zonele importante care trebuie sa ramana neacoperite (de exemplu: locul pe unde se scurge apa atunci cand ploua). In cel mai rau caz se poate ajunge la coroziune sau scurgeri. Nu in ultimul rand, in cazuri exceptionale, dar posibile, micutele animale sau pasari isi pot face cuiburi sub capota.
2. Anvelopele de iarna sunt recomandate!
Asa numitele anvelope all-season sunt pe piata de foarte multi ani si foarte multi soferi le prefera pentru a nu mai trece prin chinuitorul proces de schimb al anvelopelor de doua ori pe an. In ziua de azi, anvelopele de iarna sunt special confectionate din compusi de cauciuc care le face mult mai silentioase pe carosabilul uscat si mai eficiente pe drumuri inghetate.
3. Acordati atentie si stergatoarelor de parbriz
Deoarece iarna vizibilitatea este foarte redusa atat pe vreme ploioasa cat si pe ceata sau ninsoare. Achizitionarea unor stergatoare noi (lame de parbriz) este recomandata chiar inainte de inceperea anotimpului rece. Un lucru foarte important: atunci cand parcati in conditii de inghet sau ninsoare, opriti stergatoarele, deoarece data viitoare cand veti porni masina motorul stergatorului se va lupta practic sa porneasca si fiind inghetat, acesta risca sa se arda.
4. Daca pe timp de iarna parcati masina in aer liber
Trebuie sa aveti grija ca bateria sa fie incarcata pentru ca iarna forteaza bateria sa „munceasca” mai mult decat in celelalte anotimpuri. Primul lucru de facut este verificarea bateriei in locatii autorizate pentru a evita totusi sunetul acela de pornire fortata atunci cand invartiti cheia in contact.
5. Verificati si ce se afla dedesubtul masinii!
Majoritatea masinilor fabricate in ultimii 10 ani sunt echipate cu panouri din ce in ce mai elaborate si mai complexe. Din aceasta cauza e bine sa verificati totusi daca atarna ceva sau este slabit si se poate rupe in orice secunda, mai ales cand conduceti pe zapada sau inghet.
6. Verificati antigelul!
Acesta este primul lucru la care se gandesc toti soferii odata cu venirea iernii. Majoritatea masinilor fabricate in ultimii ani au antigel care poate rezista pana la 5 ani sau aproximativ 200 000 km. Pentru evitarea unor probleme este bine sa vizitati un service auto pentru verificarea antigelului.
7. Verificati presiunea anvelopelor!
Acest lucru este foarte important de efectuat pentru ca anvelopele pierd aprox. 500 gr din presiune de fiecare data cand temperatura scade cu 12 grade Celsius. Daca anvelopele nu sunt indeajuns de umflate, ele nu vor „musca” din zapada pana la asfalt, asa cum ar face-o anvelopele umflate corespunzator. Cu siguranta ati auzit de acel mit care va incurajeaza sa mai lasati putin aer sa iasa din avelopa, dar acest lucru nu il poti face atunci cand conduci pe drumuri deszapezite sau in zapada ravasita ci se aplica doar in cazul unor suprafete netede, neatinse de om sau utilaje.
8. Pentru conditii extreme la care nimeni nu vrea sa se gandeasca, dar vrea totusi sa fie pregatit
E bine sa existe un chit de prim ajutor in torpedou (cu exceptia celui din portbagaj) deoarece este cel mai accesibil loc in caz de accident. Acest kit ar trebui sa contina: un fluier, punga de plastic pentru a aduna zapada (pentru apa), o lumanare si o bricheta, un cutter, o cana mica din metal (in care sa topiti zapda adunata pentru a o transforma in apa potabila). Cu siguranta mai sunt multe altele de adaugat pe lista de prim ajutor asa ca ganditi-va la ce ati avea nevoie in primul rand pentru supravietuire.
Poate parea mult prea exagerat acest detaliu, dar este indicat sa curatati bine si sa ceruiti farurile pentru imbunatatirea vizibilitatii atunci cand conduceti. In afara de asta, pe timp de inghet sau lapovita si ninsoare, farurile nu vor mai ingheta datorita stratului de ceara.