Luni-Vineri 8:00 - 18:00, Sambata 8:00 - 14:00
  • Telefon

    +4 0786 288 659

  • E-mail

    office@autok9.ro

  • Contact
 Inlocuirea placutelor de frana si durata medie de viata

Inlocuirea placutelor de frana si durata medie de viata

Inlocuirea placutelor de frana este un proces foarte important, deseori ignorat de multi soferi.

Inlocuirea placutelor de frana trebuie realizata inainte ca soferul sa simta efectele secundare ale uzurii lor. Placutele de frana ating rotorii de frana atunci cand pedala de frana este apasata, aplicand frecare si presiune pentru incetinirea rotilor. Franele unei masini trebuie sa fie puternice si sigure, deoarece o distanta scurta de franare ar putea insemna diferenta dintre viata si moarte daca ceva sau cineva ne iese brusc in fata. Pentru ca o placuta de frana se uzeaza putin cate putin de fiecare data cand franam, este evident ca aceasta va trebui inlocuita la un moment dat. Reviziile periodice ale masinii efectuate la un service auto autorizat ne poate ajuta sa aflam in ce conditie se afla sistemul de franare.

Ce contribuie la uzura placutelor de frana?

Pentru ca placutele de frana contribuie la incetinirea masinii prin atingerea rotorilor, acestea trec prin nenumarate procese de frecare care uzeaza materialul placutelor. Frictiunea incalzeste franele, din aceasta cauza placutele se pot descompune in timp.

Inlocuirea placutelor de frana la masina

Care este durata medie de viata a placutelor?

Pentru ca se uzeaza in timp, inlocuirea placutelor de frana este necesara. Cu toate ca exista nenumarati factori care contribuie la uzura, pentru siguranta soferului si a pasagerilor, se recomanda inlocuirea la 50 000 km – 100 000 km pentru majoritatea vehiculelor. Franarea brusca, repetata foarte des, va reduce considerabil durata de viata a placutelor.

Factori care influenteaza durata de viata a placutelor

  • Sofatul in zone care necesita multa franare, precum drumurile montane sau traficul ingreunat din orasele aglomerate. Ele se vor uza mai repede pentru ca experimenteaza mai multa frecare si implicit caldura la intervale scurte de timp.
  • Vehiculele mai mari si mai grele au in dotare placute mai puternice si durabile. Vehiculele precum camioanele sau semi-camioanele, au cele mai rezistente placute de frana, deoarece sunt facute pentru transportul marfii cu greutate. In schimb, o masina al carei scop nu este de a transporta lucruri grele, dar este des utilizata pentru asa ceva, va uza placutele mult mai rapid.
  • Soferii care tind sa nu pastreze o distanta mai mare fata de vehicului din fata lor sunt predispusi la franari bruste. O distanta mai mica inseamna un timp de reactie mai scurt. Acest obicei duce la franari repetate si bruste.
  • Franarea lina si constanta mareste durata de viata a placutelor si va salva si celelalte componente ale sistemului de franare de la uzura inutila.
  • Placutele de frana ceramice rezista, in general, cel mai mult timp. Placutele semi-metalicesunt mai putin rezistente la uzura, iar cele organice au durata cea mai scurta de viata.
  • In timpul franarii, greutatea se muta pe partea din fata a masinii, Din aceasta cauza, placutele de frana din fata se vor uza mult mai repede. Vehiculele cu ABS isi echilibreaza mult mai bine capacitatea de a frana si cu partea din spate, iar ABS-ul este pregatit sa intervina in cazul in care franele din spate se blocheaza.

Lasă un Răspuns