Luni-Vineri 8:00 - 18:00, Sambata 8:00 - 14:00
  • Telefon

    +4 0786 288 659

  • E-mail

    office@autok9.ro

  • Contact
 Alternatorul: cum imi dau seama ca e stricat

Alternatorul: cum imi dau seama ca e stricat

Alternatorul are unul din cele mai importante roluri in functionarea corespunzatoare a masinii.

Alternatorul este o componenta de baza in sistemul electric al masinii. Atunci cand alternatorul nu functioneaza asa cum trebuie, se poate ajunge la probleme mult mai mari. Din aceasta cauza, depistarea oricarei probleme legate de alternator trebuie realizata cat mai repede posibil. Diagnosticul trebuie pus de catre un expert din cadrul unui service auto autorizat.

Ce este un alternator?

Daca nu esti un expert in domeniu cu siguranta te intrebi ce face aceasta componenta si de ce este atat de importanta. Rolul sau este alimentarea cu energie electrica a masinii, proces care necesita destul de multa electricitate pentru pornirea motorului. Si alte parti ale masiniiau nevoie de aceasta putere electrica care nu poate fi sustinuta de baterie deoarece are capacitate limitata. In acelasi timp, un alternator are capacitatea de a incarca bateria atunci cand motorul este pornit. Acest proces poate fi realizat prin convertirea energiei mecanice in curent electric. Pentru ca trebuie sa „munceasca” atat de mult, este normal ca odata cu trecerea timpului componentele sale sa se uzeze. Prin urmare, acestea vor fi inlocuite la un moment dat. Simptomele mentionate mai jos arata o functionare defectuoasa a alternatorului. Orice verificare trebuie facuta de catre un expert.

Ce cauzeaza proasta functionare a alternatorului?

  • Cauza cea mai intalnita este slabirea unei curele
  • Diodele nu mai transmit voltajul necesar
  • Rulmentii alternatorului sunt foarte uzati
  • O problema in campul magnetic
Alternatorul masinii

Simptomele unui alternator defect:

  • Faruri palpaitoare

Cel mai timpuriu semn al unui alternator care nu functioneaza asa cum trebuie, este lumina mai slaba a farurilor sau atunci cand acestea incep sa palpaie. Vei observa acest lucru fie atunci cand accelerezi sau atunci cand reduci viteza. In conditii de functionare normala, lumina farurilor se va mentine la acelasi nivel.

  • Baterie slabita

Daca bateria este slabita sau nu mai functioneaza deloc, este un semn ca si alternatorul va ceda in curand. Chiar daca poate incarca bateria masinii, alternatorul nu poate preveni cedarea totala a acesteia. Daca alternatorul este defect, bateria va fi suprasolicitata si va muri mult mai repede decat in conditii normale.

  • Sunete ciudate

Unele componente ale alternatorului sunt in continua miscare atunci cand pornesti motorul. Daca una din aceste componente se defecteaza sau nu mai functioneaza asa cum trebuie, se vor auzi sunete neobisnuite. Un sunet de macinare sau scrasnire poate indica o problema la alternator.

  • Probleme cu pornirea motorului

Unul din motivele pentru care masina ta fie nu porneste din prima, fie porneste mai greu, este un alternator defect. Bineinteles, si o baterie slaba sau care va ceda curand, poate fi motivul. De aceea, va trebui sa elimini cauza legata de baterie pentru a lua in considerare un alternator defectuos.

  • Defectiuni electrice

Alternatorul este sursa principala a energiei electrice, asadar problemele legate de electricitate pot duce la alternator. Aceste defectiuni pot fi observate in mai multe feluri. De exemplu, functionarea geamurilor electrice este mai lenta decat de obicei. Totodata, poate fi afectat si sistemul electric de blocare al usilor, incalzirea in scaune sau functionarea stergatoarelor.

Lasă un Răspuns